Testele au început la câteva luni după ce roverul Perseverance a ajuns pe Marte. De atunci dispozitivul cunoscut sub numele de MOXIE, de mărimea unui cuptor cu microunde, a generat 122 de grame de oxigen, sau cantitatea necesară unui câine de talie mică pentru zece ore, explică NASA.
În perioada de maximă eficiență, MOXIE a produs 12 grame de oxigen pe oră, cu o puritate de peste 98%, peste așteptările iniţiale ale NASA. Agenția spațială a mai transmis că dispozitivul și-a îndeplinit obiectivele pe 7 august, după care a fost dezactivat.
Dioxidul de carbon reprezintă 96% din atmosfera lui Marte, care astfel este un mediu în care omul nu poate supraviețui. Dispozitivul creat de NASA divizează moleculele de dioxid de carbon, le extrage pe cele de oxigen și îndepărtează monoxidul de carbon, sub forma unui produs rezidual. În același timp, analizează puritatea și cantitatea de oxigen obținută.
Conform specialiştilor de la NASA, un astfel de dispozitiv mai mare și mai eficient ar putea alimenta sistemele care facilitează viața pe alte planete și ar putea converti şi stoca oxigenul necesar pentru combustibilul utilizat de rachete pentru a se întoarce pe Pământ. Tehnologia i-ar putea ajuta pe astronauți, în esență, să trăiască pe o altă planetă de pe urma resurselor oferite de mediul înconjurător, fără a fi nevoiţi să transporte mii de kilograme de combustibil şi tuburi de oxigen sau sisteme de electroliză de pe Pământ.
Deși rezultatele misiunii pot fi folosite pentru a crea un sistem mai avansat de generare și stocare a oxigenului, NASA urmărește acum să testeze pe Marte alte tehnologii care ar putea duce mai departe explorarea planetei.
Sursa: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.