Elon Musk sitting in a chair on stage next to Walter Isaacson while wearing a black suit and tie.

CNN a obținut cartea lui Walter Isaacson, intitulată Elon, care va apărea pe 12 septembrie. Autor al unor biografii foarte apreciate ale lui Steve Jobs sau Albert Einstein, Isaacson pare a fi avut acces la conversațiile pe care miliardarul Elon Musk le-a avut cu inginerii de la SpaceX, care administrează rețeaua de internet prin sateliți Starlink, dar și la mesajele schimbate de acesta cu oficiali ruși sau ucraineni.

Cartea dezvăluie faptul că Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să închidă rețeaua de comunicații, astfel încât ucrainenii să nu mai aibă comunicații în jurul Crimeei, anul trecut, pentru a întrerupe în ultimul moment un atac cu drone navale asupra flotei ruse. “În momentul în care dronele ucrainene încărcate cu explozibili se apropiau de Crimeea, acestea și-au pierdut brusc conexiunea și au plutit inofensiv până la țărm”, scrie Isaacson, citat de CNN.

Decizia lui Musk a fost determinată de teama că Rusia va răspunde unui atac ucrainean asupra Crimeei cu arme nucleare, iar miliardarul și-a format această părere după discuții cu înalți oficiali ruși. Totuși, Ucraina a găsit modalități de a continua atacurile asupra Crimeei, inclusiv asupra unor nave ruse și asupra Podului Kerci, iar temerile lui Musk nu s-a îndeplinit.

CNN arată că episodul dezvăluie poziția unică în care s-a aflat Musk în timpul războiului din Ucraina, devenind fără voia sa “un intermediar de putere pe care oficialii americani nu l-au putut ignora”.

După ce Rusia a perturbat sistemele de comunicații ale Ucrainei chiar înainte de invazia din februraie 2022, Musk a fost de acord să ofere Ucrainei terminale de satelit Starlink, produse de SpaceX, care au devenit cruciale pentru operațiunile militare ale Ucrainei. Chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse de ruși, terminalele Starlink au permis Ucrainei să rămână conectată și să ducă o luptă digitalizată.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday