Precipitațiile au paralizat vineri Hong Kong, iar numeroși oameni au rămași blocați în mașini, pe străzi, aproape toată noaptea. Ploile abundente au loc la doar câteva zile după ce orașul a fost lovit de cel mai puternic taifun din ultimii cinci ani.

A fost oprit complet transportul cu autobuzul, tramvaiul și cu feribotul, în timp ce circulația metroului a fost doar parțial suspendată. Bursa de la Hong Kong a oprit tranzacțiile vineri dimineața (ora locală). Autoritățile au făcut apel la companii să permită angajaților din categoriile “neesențiale” să lucreze de acasă, din cauza condițiilor de călătorie nesigure. Guvernul local a adăugat că există risc de alunecare de teren în zonele înalte din oraș. Pentru Hong Kong, cu 160 l/mp în doar o oră, au fost cele mai puternice ploi de când se fac măsurători, din 1884.

În paralel, centrul tehnologic chinezesc Shenzen a fost lovit de cele mai însemnate cantitativ ploi din 1952, a anunțat vineri presa de stat: “În 12 ore, media precipitațiilor în Shenzhen a fost de 200 l/mp, iar precipitațiile maxime cumulate au atins 450 l/mp”. Toate școlile, unele stații de metrou și clădirile de birouri din Shenzhen au fost închise vineri.

Regiunea Guangdong (unde se află Shenzen) și regiunea învecinată Guangxi vor mai avea parte de ploi abundente în următoarele trei zile. Sudul Chinei a fost lovit la sfârșitul săptămânii trecute de două taifunuri într-un interval scurt de timp. Potrivit experților, schimbările climatice au crescut intensitatea furtunilor tropicale, cu mai multe ploi și rafale mai puternice de vânt.

Surse: The Guardian, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday