După luni de negocieri dure, Parlamentul Germaniei urmează să adopte vineri un nou proiect de lege menit să reducă poluarea prin modificarea modului în care germanii își încălzesc casele și clădirile. Acesta prevede schimbarea centralelor pe gaze și combustibil petrolier cu pompe de căldură, alimentate electric. Deși sunt mult mai scumpe, guvernul va subvenționa până la 70% din valoarea acestora, dar subvenția va fi mai mare sau mai mică, în funcție de veniturile beneficiarilor. Ulterior, comercializarea sistemelor de încălzire cu petrol și gaze va fi treptat interzisă, în câțiva ani.

Politico observă că, deși, în general publicul din Germania susține măsurile împotriva poluării și a schimbărilor climatice, “lucrurile se dovedesc a fi diferite atunci când acestea trebuie aplicate în propria casă”, iar experiența Germaniei poate fi un semnal de avertizare și pentru alte țări care vor să facă această trecere.

Partidul de extremă dreapta AfD a profitat de dezbaterile din societate, poziționându-se cel mai vehement împotriva acestei legislații, pe fondul căreia popularitatea coaliției de guvernare a scăzut drastic.

“În timp ce coaliția are voturile necesare pentru a adopta legea fără ajutorul partidelor de opoziție, este probabil va aceasta să se dovedească o victorie cu pierderi prea mari, popularitatea guvernului fiind acum aproape de minime record. (…) Din aceste motive, noua lege a încălzirii din Germania a ajuns să reprezinte un avertisment cu implicații mult dincolo de Germania. Necazurile coaliției germane de guvernare pot servi drept avertisment pentru politicienii din alte țări ale Uniunii Europene. Măsuri de acest fel vor fi necesare dacă țările UE vor, la modul serios să mențină obiectivele ambițioase ale blocului în materie de climă. Dar, văzând ce s-a întâmplat în Germania, alți lideri ar putea evita să ia măsuri similare”.

Doar 19% dintre germani se declară acum mulțumiți de măsurile guvernului lor, în timp ce AfD a crescut de la 15 la 21 la sută în sondaje, devenind a doua forță politică din țară.

Sursa: Politico

Foto: Christian Delbert | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday