Pentagonul a transmis că noul pachet cu muniție destinat Armatei Ucrainene are o valoare de până la 175 de milioane de dolari şi include, pentru prima dată, muniție cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams, un tip de artilerie controversat. Pachetul conţine, de asemenea, sisteme antirachetă Javelin și AT-4, lansatoare antitanc, rachete TOW, drone și muniții suplimentare pentru sistemele HIMARS. 

Muniția cu uraniu sărăcit este foarte eficientă împotriva tancurilor și a vehiculelor blindate. Experții cred că și Rusia folosește muniție pe bază de uraniu sărăcit, o substanță care rezultă ca deșeu în urma procesului de îmbogățire a uraniului, extrem de densă și de grea.

Anunțul a coincis cu vizita la Kiev a Secretarului american de Stat Antony Blinken, într-un gest de susținere al Ucrainei. Ambasada Rusiei la Washington a reacţionat ulterior şi a numit transportul obuzelor cu uraniu sărăcit drept “un indicator de inumanitate”.

Deși Marea Britanie a trimis muniții cu uraniu sărăcit în Ucraina încă de la începutul anului, este primul transport al SUA de acest tip și probabil va stârni controverse, deoarece utilizarea acestora a fost intens dezbătută. Coaliția Internațională pentru Interzicerea Armelor cu Uraniu a susţinut că există pericole majore pentru sănătate dacă praful împrăștiat de astfel de obuze este ingerat sau inhalat şi poate provoca malformații congenitale şi cancer.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday