Horizon este cel mai mare program multilateral de cercetare din lume. Cuprinde peste 40 de ţări şi explorează domenii vaste, precum schimbările climatice, medicina și inteligența artificială. În cadrul Horizon, statele membre ale UE contribuie cu fonduri care sunt apoi alocate celor mai importante institute de cercetare și companii tehnologice din Europa. Programul dispune de fonduri totale în valoare de 95,5 miliarde de euro.

Potrivit oficialilor de la Londra și Bruxelles, Marea Britanie a semnat un acord pentru a fi din nou membră a programului de cercetare Horizon al UE, o decizie salutată de oamenii de știință și de mediul de afaceri. În următoarele zile, premierul Rishi Sunak urmează să confirme oficial decizia.

Guvernul britanic a semnalat că cercetătorii pot solicita granturi și pot depune oferte pentru a participa la proiecte în cadrul programului Horizon, având certitudinea că Marea Britanie va participa în calitate de membru asociat până programul va lua sfârşit, în 2027.

Prioritatea noastră este să ne asociem la Horizon […] Vrem să ne asigurăm totuşi că acest lucru se face în termeni care sunt favorabili atât pentru contribuabilul britanic, cât și pentru știința și cercetarea la nivel naţional, a declarat Sunak miercuri.

Specialiştii admit că alăturarea oficială la acord ar însemna o contribuţie masivă atât pentru domeniul de cercetare britanic, prin intensificarea relaţiilor internaționale în ceea ce priveşte ştiinţa şi învăţământul superior, cât şi pentru economie, deoarece ar atrage investiţii străine. În plus, conform oficialilor familiarizaţi cu subiectul, Marea Britanie se va alătura inclusiv la programul european de observare a Pământului, Copernicus. Guvernul a transmis totuşi că nu va face parte din programul european de cercetare nucleară Euratom.

Surse alternative: Financial Times, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday