Măsurătorile au fost făcute de Organizația Mondială de Meteorologie (OMM), iar Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, a subliniat că întreaga situație este cauzată de arderea combustibililor fosili, care degajă gaze cu efect de seră. Acumulate în atmosferă, acestea rețin căldura. La toate acestea s-a adăugat, în 2023, și fenomenul meteorologic El Nino, un curent oceanic care aduce cu sine temperaturi mai ridicate.

Luna august de vara aceasta a fost, conform serviciului meteorologic Copernicus și OMM, de departe cea mai călduroasă înregistrată din 1940 și până acum, cu mijloace de măsurare moderne. A fost depășită doar de luna iulie, tot de anul acesta, care a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor climatice.

Temperatura de la nivelul mării a atins un nivel record de 20,9 grade Celsius. Totodată, temperatura medie la nivel global a fost cu 1,5 grade Celsius peste nivelul dinainte de Revoluția Industrială, și a atins limita stabilită prin Acordul Climatic de la Paris din 2015. 

În Europa, luna august a fost mai umedă decât în ​​mod normal, într-o mare parte a Europei Centrale și Scandinaviei, unde s-au produs inundații, în timp ce Franța, Grecia, Italia și Portugalia s-au confruntat cu perioade de secetă extremă, care au dus la incendii masive de vegetație.

Pănă în august, anul 2023 a fost al doilea cel mai călduros înregistrat vreodată, după 2016, conform datelor Copernicus. Specialiștii arată că și septembrie a adus depășiri ale temperaturilor medii pentru această lună, în mai multe regiuni de pe Pământ.

Experții ONU în schimbări climatice urmează să se reunească săptămâna aceasta, pentru a evalua progresul mondial în îndeplinirea obiectivului de 1,5 grade Celsius. Raportul vine înaintea summit-ului climatic al ONU de la Dubai, care va începe pe 30 noiembrie. 

Surse alternative: DW și Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday