Organizatorii festivalului Burning Man din Nevada, SUA, au deschis drumul către ieşire din situl improvizat Black Rock City pentru cei aproximativ 70 mii de participanți care au fost blocați zile întregi din cauza terenului noroios. Le-au recomandat totuşi participanţilor să amâne plecarea cu o zi, pentru a limita formarea unor ambuteiaje. 

Aeroportul temporar din proximitatea festivalului a fost, de asemenea, redeschis.

Pe reţelele sociale au apărut imagini cu cozi masive de rulote şi maşini, care circulau pe zece benzi simultan. Ruta de ieşire este un drum de pământ de opt km, până la cea mai apropiată autostradă, iar Burning Man Traffic estimează că operaţiunea de evacuare va dura cel puțin până marți după-amiază. 

Alte imagini arată vehicule blocate în noroi, după ce unii participanţi au decis să părăsească locaţia când încă era întuneric şi au pierdut controlul maşinilor, anterior anunţului oficial al organizatorilor. 

Deşi nu au existat răniţi, un bărbat de 40 de ani a decedat în cadrul festivalului. Autorităţile au transmis că încă investighează cauza morţii, dar sunt aproape sigure că nu a avut legătură cu condiţiile meteo.

Precipitaţiile abundente au pornit încă de vineri, când terenul s-a inundat şi a devenit inaccesibil. Atunci, s-a dispus închiderea circulaţiei spre şi dinspre locul desfășurării festivalului, până la remedierea situaţiei. Sâmbătă, zeci de mii de participanții au fost sfătuiți să își raţionalizeze alimentele și apa și să rămână la adăpost. 

Festivalul are loc anual şi atrage aproximativ 80 de mii de artiști, muzicieni și participanţi, care vor să beneficieze de experienţa spectacolelor muzicale şi a campingului în sălbăticie. Spectacolul se încheie cu focuri de artificii şi arderea unei structuri de lemn de aproximativ cinci metri, în formă de om (de aici şi numele festivalului).

Surse alternative: Sky News, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday