Potrivit Comandamentului ucrainean, 17 drone de producție iraniană au fost doborâte luni dimineața deasupra portului Ismail, aflat pe Dunăre, la circa 20 de km de orașul Tulcea. Martorii spun că s-au auzit cel puțin trei explozii puternice, ceea ce sugerează că o parte a lor și-au atins ținta. Ismail este un port de cereale, iar Rusia a atacat cu o noapte înainte și portul Reni, tot de pe Dunăre. Aceste bombardamente vin cu câteva ore înainte de o întâlnire între Vladimir Putin și liderul turc Recep Erdogan, la care se va discuta un eventual nou acord privind tranzitul cerealelor prin Marea Neagră.

Ministerul rus al Apărării susține că, tot luni dimineața, ucrainenii au lansat două drone asupra regiunii ruse Kursk, bombardată și ea pentru a doua oară în ultimele zile. Alte drone ar fi fost interceptate deasupra Crimeei ocupate. Aviația Rusă susține că a distrus patru bărci gonflabile, cu soldați ucraineni, care se îndreptau spre Capul Tarkhankut, aflat în extremitatea vestică a peninsulei. Nu este prima dată când Rusia susține că ucrainenii încearcă un desant amfibiu în Crimeea, iar atacul este respins.

O analiză FT arată că solul din regiunea Zaporijie, acolo unde se desfășoară principala acțiune contraofensivă a ucrainenilor, este unul nisipos, diferit de cel din restul Ucrainei. Asta ar permite Armatei Ucrainene să continue operașiunile spre Melitopol și după începerea sezonului ploios, în noiembrie, și acesta ar fi fost și motivul pentru care ucrainenii au ales această axă de atac. Această zonă ar permite manevre cu tancuri și utilaje militare grele și în perioada de toamnă-iarnă, iar tactica Ucrainei de a duce un război de uzură, cu câștiguri teritoriale mici, dar care salvează viețile soldaților, ar fi esențială, chiar dacă ofensiva decurge mult mai lent decât sperau aliații săi.

În prezent, ucrainenii avansează la sud de Robotine și la est de Verbove, într-o încercare de a sparge ceea ce ei numesc “a doua linie defensivă rusească”, care ar fi mai puțin fortificată decât prima. Rușii susțin însă că ucrainenii încă nu au trecut de prima linie fortificată. ISW arată că și unii și alții se referă la aceleași fortificații.

Surse: ISW, FT, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday