Ministerul rus al Apărării a transmis că “noaptea trecută, în jurul orei 23:15, ora Moscovei, regimul de la Kiev a încercat să lanseze un atac terorist asupra podului din Crimeea, folosind o dronă navală care a fost detectată și distrusă în Marea Neagră”. Câteva ore mai târziu, mai pretind autoritățile de la Moscova, alte două drone au încercat din nou să atace podul care leagă Crimeea de Rusia continentală, dar ar fi fost la rândul lor distruse.

După mai multe atacuri cu drone navale asupra podului, Rusia a instalat în jurul acestuia o linie de barje menite să oprească sau să întârzie atacurile cu aparate de acest fel, ghidate de la distanță. Dacă raportările autorităților ruse de noaptea trecută se confirmă, este posibil ca această linie de apărare să fi dat Armatei Ruse timpul și posibilitatea să detecteze și să distrugă dronele ucrainene.

Vineri, ministerul britanic al Apărării a transmis în raportul zilnic privind situația din Ucraina că “Rusia folosește o serie de mijloace de apărare pasivă, cum ar fi generatoare de fum și bariere subacvatice, alături de măsuri active de apărare, precum sisteme de apărare aeriană, în Marea Neagră”.

Anterior, Ucraina a dezvăluit pentru CNN faptul că dronele navale, lungi de circa cinci metri, sunt concepute și fabricate de ucraineni, undeva pe un lac din interiorul țării.

Podul Kerci (sau Podul Crimeei) a fost finalizat în 2018, la patru ani de la anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei. Construcția a fost ținta a numeroase atacuri de la izbucnirea războiului, ucrainenii reușind până acum de două ori să distrugă porțiuni ale podului și să oprească astfel, temporar, comunicațiile terestre dintre Rusia și Crimeea.

Totodată, Reuters informează că SUA vor trimite Armatei Ucrainene, pentru prima dată de la debutul invaziei, muniție cu uraniu sărăcit. În urmă cu cinci luni, Marea Britanie a anunțat că transferă astfel de obuze Kievului, iar Rusia a răspuns amenințând că livrarea de proiectile cu uraniu sărăcit către Ucraina va duce la o escaladare nucleară.

Uraniul sărăcit se distinge prin densitatea și rezistența sa ridicată și este folosit în componența unor obuze care astfel devin mai grele și mai eficiente în penetrarea blindajului vehiculelor grele de război, în special a tancurilor. Deși Moscova a sugerat că astfel de arme ar fi radioactive, acest lucru nu este real. Radioactivitatea uraniului sărăcit este foarte slabă, dar ele este considerat totuși toxic și chiar cancerigen.

Surse: TASS, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday