Echipa CNN a filmat într-o bază militară secretă, improvizată pe marginea unui lac, unde ucrainenii susțin că au dezvoltat prin mijloace proprii drona care dă bătăi de cap flotei ruse din Marea Neagră.

Rămasă fără niciun fel de flotă, Ucraina a căutat mijloace să anihileze puterea navală a Rusiei, dezvoltând acest tip un tip de șalupă kamikaze, greu de detectat, pentru că are doar cinci metri lungime, circa 1000 de kilograme și se deplasează cu o viteză de 80 de km/h, superioară oricăror nave rusești. Esențială este însă autonomia dronei navele, de 800 de kilometri (spun ucrainenii) care permite deplasarea acesteia la adăpostul nopții în jurul Crimeei, până la obiective strategice, așa cum a fost Podul Kerci, acum două săptămâni. Dar primul atac a avut loc în octombrie 2022, când mai multe astfel de ambarcațiuni au reușit să intre în Portul Sevastopol din Crimeea, încercând să distrugă fregata Amiral Makarov, devenită nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, după scufundarea Moskva. Dronele au fost distruse de elicopterele rusești, dar nu înainte de a produce pagube ce nu au fost foarte clar evaluate nici până acum.

Drona este controlată cu “o valiză” în care sunt ecrane multiple, joystickuri și butoane, “ca o consolă de gaming mai elaborată”. Ucrainenii nu spun nimic despre modul în care se realizează comunicația și controlul la distanță al dronei lor navale, pe care insistă că au dezvoltat-o cu forțe proprii, după începerea războiului. După atacul asupra Podului Kerci, rușii au acuzat SUA și Marea Britanie că ar fi fost implicate în acest atac, argumentând că Ucraina nu îl putea executa singură, dar fără să aducă dovezi și fără să precizeze foarte clar cum s-au implicat cele două puteri occidentale.

Dezvoltatorul dronei, care a cerut să rămână anonim, a declarat pentru CNN că dezvoltarea acestor dronele navale a început abia odată după debutul invaziei: “Trebuia să dezvoltăm ceva al nostru, pentru că nu aveam capacitățile necesare. Aceste drone sunt o producție exclusiv ucraineană. Sunt proiectate, desenate și testate aici. Este propria noastră producție de carene, electronice și software. Peste 50% din componente se fac în Ucraina. Rușilor le este dificil să le intercepteze sau măcar să le găsească, pentru că viteza lor depășește în acest moment orice ambarcațiune maritimă din regiunea Mării Negre. Cred că vor dura 5-10 ani sau mai mult până când ei (rușii) vor putea contracara în mod eficient acest tip de echipament. Navele lor sunt din secolul 20, echipamentul nostru este din secolul 21. Sunt 100 de ani între noi.”

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday