În cadrul exercițiului de două săptămâni, care va începe pe 9 septembrie, se vor antrena trupe ale țărilor NATO cu ieșire la Marea Baltică, împreună cu SUA, Canada, Belgia, Franța, dar și Suedia, viitoare membră a alianței. Vor exersa operațiuni amfibii și lovituri de pe mare pe uscat.

“Trimitem Rusiei un mesaj clar de vigilență: nu suntem sub supravegherea noastră. Descurajarea credibilă trebuie să includă capacitatea de atac”, a declarat viceamiralul Jan Christian Kaack, comandantul marinei militare germane.

Marina americană va participa cu nava de desant amfibiu Mesa Verde, de peste 200 de metri lungime, proiectată să transporte și să debarce aproximativ 700 de pușcași marini și până la patru elicoptere mari.

Acesta va fi primul exercițiu de amploare pe care marina germană, cea mai mare de la Marea Baltică, îl va coordona de la noul sediu general din Rostock. Germania își propune să pună la dispoziția NATO această facilitate ca sediu maritim regional, capabil să conducă operațiunile alianței în Marea Baltică în caz de conflict.

Reuters amintește că Finlanda s-a alăturat NATO anul acesta, iar cererea de aderare a Suediei urmează să fie aprobată curând. Aderarea celor două state vine pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, care a modificat radical poziția strategică de-a lungul Mării Baltice, unde o mare parte din coastă aparține celor două state care erau neutre. După aderarea lor, întregul litoral, Acum, cu excepția unei mici porțiuni de coastă a Rusiei, va fi parte din NATO.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday