Datele genomice provenite de la trei mii de persoane acum în viață sugerează că populația totală a strămoșilor noștrii însuma în urmă cu aproximativ 800 de mii – 900 de mii de ani doar 1.280 de indivizi. 

Cifrele care reies din studiul nostru sunt similare cu cele ale speciilor care sunt în prezent în pericol de dispariție, a declarat Giorgio Manzi, profesor și antropolog la Universitatea Sapienza din Roma și unul dintre autorii principali ai studiului. 

Totuși, cercetătorii precizează că presiunile asupra speciei umane de la acea vreme ar fi putut declanșa apariția unei noi specii, Homo heidelbergensis, despre care unii oameni de știință cred că ar putea fi strămoșii comuni ai oamenilor moderni și ai neanderthalilor și denisovanilor. Manzi a mai explicat că faptul că am supraviețuit atunci ține pur și simplu de noroc, dar știm din biologia evoluționistă că apariția unei noi specii poate avea loc în populații mici și izolate

Declinul populației pare să coincidă cu schimbări semnificative ale climei globale. Din cauza acestora, s-a produs o prelungire a epocii glaciare, care s-a manifestat cu scăderi ale temperaturilor de la suprafața mării și chiar cu o posibilă perioadă lungă de secetă în Africa și Eurasia.

Știm că fosilele găsite în Africa, care datează de acum aproximativ 600 de mii – 900 de mii de ani, sunt extrem de puține, dacă nu chiar absente, în timp ce atât în perioada de dinainte, cât și în cea de după, a fost găsit un număr mai mare de fosile. Același lucru este valabil și pentru Eurasia”, a mai detaliat Giorgio Manzi.

Perioada de timp coincide cu momentul în care cercetătorii cred că ultimul strămoș comun al celor trei specii ar fi cutreierat Pământul. Oamenii de știință încearcă acum să verifice dacă un declin al populației a existat și în cazul celorlalte specii.

Sursa: The Guardian

Studiul Integral: Science

Sursă Foto: Elnur | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday