Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, cei doi preşedinţi se vor întâlni luni, în oraşul Soci, din vestul Rusiei. Doi oficiali turci au declarat pentru Reuters că cei doi vor discuta, printre altele, despre reluarea exportului de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră controlate de Rusia. 

Anunțul întâlnirii de luni a coincis cu plecarea a două nave de transport de mărfuri, vineri, din orașul portuar ucrainean Iujnîi. Totuşi, este neclar în ce condiții legale și de securitate au navigat cele două nave.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat anterior că i-a transmis Rusiei “un set concret de propuneri”, menite să repună acordul în funcţiune. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu a primit garanţii care să-i permită relansarea acordului şi că îl va pune din nou în aplicare doar dacă va vedea “acţiuni, nu numai promisiuni”

Lavrov a mai declarat că a oferit guvernului turc o listă de măsuri pe care Occidentul ar trebui să le întreprindă pentru ca exporturile Ucrainei să fie reluate, printre care reconectarea Băncii Agricole Ruse la sistemul internațional de plăți SWIFT. Analiștii cred că discuțiile viitoare dintre Putin și Erdogan ar putea contribui la îndeplinirea acestor cerinţe. În urmă cu două săptămâni, existau informații că Putin va fi cel care va vizita Turcia, nu invers, însă acest scenariu a fost exclus total odată cu decesul șefului Wagner, Prigojin.

Rusia a renunțat la acordul exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră încă din iulie, la un an după ce a fost negociat de Națiunile Unite și Turcia, pe motiv că sancțiunile economice occidentale îi împiedicau propriile exporturi de alimente și îngrășăminte. Acordul a fost menit să combată o criză alimentară globală, despre care Națiunile Unite consideră că a fost amplificată de invazia Rusiei în Ucraina. Rusia și Ucraina sunt ambele mari exportatori de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte produse de bază.

Sursă: Reuters, AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday