Surse citate de Reuters au avertizat că situația s-ar putea înrăutăți în lunile următoare. Piața carburanților a fost, conform comercianților, afectată de o multitudine de factori, precum costurile necesare întreținerii rafinăriilor de petrol, blocajele din infrastructură de căi ferate și rubla slabă, care stimulează exporturile de combustibil. 

În ultimele luni, Rusia a făcut eforturi pentru a rezolva criza carburanților, luând în considerare chiar și interzicerea exporturilor de combustibili, în eventualitatea în care situația s-ar agrava. O astfel de situație ar fi dificilă pentru Kremlin, care se pregătește pentru alegeri în martie anul viitor. 

Reuters subliniază că, aflat într-o situație dificilă, guvernul ar putea decide să reducă subvențiile acordate pentru rafinării, însă o astfel de măsură ar micșora și mai mult cantitatea de combustibil disponibilă.

În regiunile din sudul țării, depozitele petroliere au fost nevoite să reducă sau chiar să suspende vânzările de carburanți. De asemenea, stațiile de alimentare au limitat volumul de carburant pus la vânzare pentru clienți. 

Vicepremierul rus Alexander Novak a negat existența unei penurii de combustibil, spunând însă că “guvernul ia măsuri pentru a asigura o aprovizionare stabilă a acestuia pe piața internă, inclusiv prin creșterea nivelurilor de vânzări obligatorii pe burse și limitarea numărului de exportatori”. 

Potrivit Ministerului rus al Energiei, săptămâna trecută, volumul producției de produse petroliere a Rusiei a “satisfăcut pe deplin cererea actuală de combustibil”. Comercianții au declarat că prețurile angro au crescut brusc. Statul plafonează prețurile de vânzare cu amănuntul și cere vânzătorilor să crească prețurile la benzină și motorină doar în funcție de inflația oficială.

Specialiștii estimează că situația se va îmbunătăți după luna octombrie, când multe rafinării de petrol își vor încheia lucrările de întreținere, iar cererea sezonieră va scădea.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday