Autoritățile militare de ocupație din Crimeea au susținut că patru ambarcațiuni rapide, încarcate fiecare cu cel puțin 50 de militari, ar fi fost atacate în Marea Neagră, la circa 60 de km Vest de Capul Tarkhankut de aviația militară rusă și distruse. Potrivit bloggerului militar Rybar (afiliat Kremlinului), care publică și harta de mai jos, ucrainenii ar fi venit cu cel puțin nouă bărci, care ar fi plecat din Delta Dunării, ar fi trecut pe lângă Insula Șerpilor și ar fi parcurs peste 150 de km înainte de a fi interceptate de avioane Mig-29 și Su-24 ale Flotei Mării Negre. Rybar mai susține că avioanele rusești au folosit bombe cu dispersie, iar bărcile ucrainene care au scăpat au făcut cale întoarsă.

Aceste informații nu au putut fi confirmate din surse independente, nici nu există filmări sau poze care ar putea dovedi o astfel de acțiune ucraineană. Totuși, săptămâna trecută, ucrainenii au anunțat că forțele speciale ale GUR au făcut o debarcare “de probă” în Crimeea și s-au întors apoi fără a pierde niciun om.

Miercuri dimineața, pe rețelele de socializare ruse sunt raportate explozii puternice în nordul peninsulei, la Geankoi și Krasnoperekopsk.

În decursul zilei de ieri, militarii ucraineni au arborat steagul Ucrainei pe malul stâng al Niprului, lângă Podul Antonovski, dar ISW evaluează că aceasta a fost o acțiune demonstrativă, de mică amploare, iar nu o traversare sau un control riguros al malului ocupat de ruși.

Comandamentul Ucrainean a raportat mircuri dimineață că forțele sale au avansat circa 5 km spre sud și sud-vest pe direcția Tokmak, atingând limitele localităților Novoprokopivka și Verbove, puncte fortificate ale celei de-a doua linii de apărare ruse.

Aparent, ucrainenii își consolidează teritoriul eliberat din jurul Robotine, deminând zonele lăsate în urmă de ruși pentru a putea continua înaintarea cu blindate și tancuri spre Tokmak, probabil cel mai bine fortificat punct de pe axa principală a contraofensivei.

În spațiul informațional rus sunt amplu dezbătute aceste înaintări ucrainene și mai ales gradul de uzură al trupelor, de o parte și de alta. Aparent, Armata Rusă a relocat de pe Frontul de Est trupe de elită VDV pentru a putea opri înaintarea ucraineană. Unii analiști militari ruși susțin că Rusia aplică pe axa Tokmak- Melitopol tactica ucrainenilor de anul trecut de la Bakhmut, pentru a provoca cât mai multe pierderi și a duce la epuizarea forțelor ucrainene, înainte ca acestea să taie podul terestru spre Crimeea.

Surse: ISW, Rybar

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday