Directorul Serviciul Naţional de Trafic Aerian al Marii Britanii (NATS) a fost întrebat despre posibilitatea ca sistemul să fi avut o eroare din cauza faptului că o companie aeriană franceză și-a înregistrat greșit planul de zbor. Acesta a răspuns: Ar putea fi vorba de un singur plan de zbor. Dacă este vorba de un plan de zbor care a cauzat acest lucru, știm că este ceva în datele respective și vom ajunge la baza problemei și vom înțelege de ce. Nu exclud nimic în acest stadiu, a declarat oficialul, care a reiterat că ipoteza unui atac este exclusă.

Purtătorul de cuvânt oficial al premierului Rishi Sunak nu a exclus nici el informațiile că un plan de zbor al unui transportator francez ar fi putut corupe sistemul. Am văzut, în mod evident, diverse speculații, dar nu vreau să-mi dau cu părerea până la finalizarea cercetărilor”. Acesta a adăugat și el că experții au confirmat că a fost o problemă tehnică.

Companiile aeriene au obligația de a prezenta planuri de zbor ale rutelor lor, care trebuie aprobate înainte de decolare pentru a se asigura că spațiul aerian este sigur. NATS, care procesează aproximativ 2,5 milioane de planuri de zbor pe an, a dezvăluit noi detalii despre întrerupere, după ce experții, politicienii și șefii companiilor aeriene au exercitat o presiune tot mai mare asupra sa pentru a da explicații.

Directorul NATS a mai precizat că sistemele funcționează acum în mod normal: Avem sisteme foarte complexe, care gestionează aproximativ două milioane de zboruri pe an, iar siguranța pasagerilor este extrem de importantă pentru noi. Nu ne vom grăbi să stabilim care este cauza până când nu vom înțelege pe deplin problema.”

El a mai explicat că: Sistemele noastre, atât cele primare, cât și cele de rezervă, au răspuns prin suspendarea procesării automate a planurilor de zbor pentru a se asigura că nicio informație incorectă legată de siguranța pasagerilor nu poate fi prezentată unui controlor de trafic aerian.”

Paul Charles, un consultant de turism, a declarat că “informațiile necorespunzătoare ale unui plan de zbor au cauzat întreruperea. Indiferent de unde provine acesta, este o rușine internațională faptul că întregul nostru sistem de trafic aerian s-a prăbușit din cauza unui singur plan de zbor. Fără îndoială că este vorba de un singur fișier corupt care a intrat și a provocat blocarea întregului sistem”.

Marți seară, guvernul a dat undă verde zborurilor de noapte, în încercarea de a elimina întârzierile cauzate de întreruperea care a fost descrisă ca fiind “o defecțiune la nivelul întregii rețele”. Amintim că, peste 1.500 de zboruri (o treime din totalul călătoriilor) au fost anulate luni, potrivit datelor companiei de aviație Cirium, iar alte sute de curse, inclusiv unele rute pe distanțe lungi, au fost anulate marți, iar pasagerii au fost nevoiți să doarmă pe jos în aeroporturi peste noapte.

Surse alternative: The Telegraph, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday