Update: Președintele Bongo a fost pus în arest la domiciliu, potrivit ofițerilor militari din Gabon. Acesta se află acasă, împreună cu familia sa și câțiva medici. Unul dintre fiii săi a fost, de asemenea, arestat pentru trădare.

Reprezentanții armatei l-au indicat pe șeful gărzii prezidențiale drept lider, după ce, anterior, au declarat că vor anula rezultatul alegerilor în urma cărora președintele Bongo – a cărui familie se află la putere de mai bine de jumătate de secol – urma să preia din nou conducerea.

Știrea în forma inițială: Reprezentanții armatei care au apărut la televiziunea națională în această dimineață au anunțat că “anulează” rezultatul alegerilor de sâmbătă, când președintele Ali Bongo a fost declarat câștigător cu 64% din voturi. Militarii prezenți în platou au adăugat că “armata dizolvă toate instituțiile republicii și apără pacea prin eliminarea regimului actual”.

Militarii au mai argumentat că “Gabon a avut parte de o guvernare iresponsabilă și imprevizibilă, care duce la o deteriorare continuă a coeziunii sociale care riscă să ducă țara în haos”. În urma anunțului, focuri de armă au fost auzite în capitala Libreville, conform jurnaliștilor Reuters și AFP prezenți în oraș, dar nu este clar momentan dacă au loc violențe.

Răsturnarea lui Bongo ar pune capăt celor 53 de ani în care familia sa a deținut puterea în Gabon. Acesta a ajuns la putere după moartea tatălui său, în 2009. A mai existat o tentativă de lovitură de stat și în 2019, dar aceea a eșuat, iar militarii care au participat au fost trimiși la închisoare. Alegerile de sâmbătă au fost marcate de lipsa observatorilor internaționali, interzicerea transmisiunilor în direct, tăierea internetului și stare de asediu pe timp de noapte, existând astfel îngrijorări cu privire la transparența procesului electoral.

Gabon, stat membru OPEC, este cunoscută pentru resursele bogate de petrol și cacao, însă populația este puternic afectată de sărăcie. Nu este clar dacă încercarea de lovitură de stat a fost influențată de cea din Niger.

Surse: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday