Biroul Federal de Investigații a anunțat că a desființat sistemul de dispozitive compromise prin malware-ul QakBot, folosit de hackeri în special în fraude cibernetice, în cadrul uneia dintre cele mai mari acțiuni de combatere a infracționalității cibernetice.

QakBot a fost detectat prima oară în 2007 și se răspândește, de obicei, prin e-mailuri care conțin atașamente sau linkuri. Odată ce acestea din urmă erau accesate de victime, QakBot instala un malware, care le conecta în rețeaua sa și deveneau vulnerabile.

Procurorii au intrat în sistemele QakBot și i-au redirecționat traficul către serverele controlate de agenție. Mai departe, experții în securitate cibernetică au folosit un fișier de dezinstalare pentru a deconecta computerele afectate.

Acțiunea a avut loc în colaborare cu structuri din România, Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie și Letonia, iar procurorii au identificat peste 700 de mii de computere afectate în toată lumea, din care 200 de mii numai în SUA. Malware-ul “a cauzat daune de sute de milioane de dolari”, conform FBI.

Surse alternative: Comunicatul FBI, TechCrunch

Sursa Foto: Mykyta Dolmatov / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday