Președintele Klaus Iohannis a vizitat Spitalul Floreasca din București, unde sunt internate două persoane în stare gravă și 11 în stare medie sau ușoară, potrivit informațiilor Ministerului Sănătății. Principalele declarații ale președintelui:

  • Am întâlnit două categorii de persoane pe care le admir. Pe de o parte, pompierii care au fost la intervenție, profesioniști, hotărâți și care din păcate au fost răniți. Pe de altă parte, evident, medicii, întregul corp medical care s-a mobilizat incredibil, foarte rapid. Aceste intervenții foarte rapide cred că putem să spunem că au salvat vieți și destine. Toți au admirația mea. Pe pacienți i-am întrebat și despre intervenție, am avut un dialog, iar pe cei din corpul medical i-am felicitat pentru munca pe care o fac în fiecare zi.
  • Este, sigur, foarte important ca persoanele care au suferit să primească tot ce se poate face, să poată să revină cât mai repede la munca lor. Este însă momentul să ne gândim și la familiile victimelor, să le arătăm că suntem alături de ei, că înțelegem suferința și fiecare încearcă să ajute. Aceste lucruri sunt cele care sunt urgente, care trebuie să se întâmple acum, dar trebuie să vedem și mai departe.
  • Am avut, în ultimele săptămâni, tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, de la Botoșani, de la Crevedia, de la Alba. Toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile, instituțiile abilitate, trebuie să meargă mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți, este “De ce s-a ajuns până aici? De ce nu s-a preveniti ce a putut fi prevenit?” Atunci, instituțiile competente trebuie să caute explicații și soluții pentru a preveni în viitor. Trebuie să vedem, a fost neglijență? Conivență? Sau mai mult? Sau pur și simplu ignoranță? Sau n-au fost bune procedurile? Sau nu s-au corelat instituțiile? Sau a fost încălcată legea? Toate aceste lucruri trebuie să fie căutat, clarificate, explicate și sistemele îmbunătățite.
  • Nu pot să accept explicații de genul “pe noi nu ne-a sesizat nimeni”. Este puțin greu de acceptat, de exemplu în cazul Crevedia. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse. Acolo unde sistemul nu funcționează, procedurile nu sunt bune, unde se calcă în picioare instituțiile, acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni în viitor astfel de evenimente. Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. 
  • Sintagma cu “statul eșuat” o mai folosesc politicienii. Dar, nu trebuie să ne facem că în România nimic nu funcționează. Sunt lucruri care nu funcționează, instituții, persoane neglijente. Mai este mult de lucru, dar trebuie să ne apucăm și să facem lucrurile să funcționeze. Trebuie să facem România mai eficientă, mai puternică, mai bună, asta îmi doresc. Sunt convins că din ce în ce mai mulți politicieni și funcționari își doresc asta.

Sâmbătă seara, două explozii au avut loc în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, la o stație GPL care funcționa ilegal încă din 2020. Prima deflagrație s-a produs în timp ce angajații transferau gazul din cisterne în incinta stației, moment în care sub cisternă a apărut o sursă de foc. După sosirea autorităților a avut loc și a doua explozie, la aproximativ o oră de la prima.

În total, în urma exploziilor de la Crevedia, au rezultat 56 de răniți și două persoane decedate. Au fost răniți 39 de pompieri, doi jandarmi şi doi poliţişti. În prezent, patru persoane sunt în stare critică, iar alte 24 în stare medie sau ușoară. 17 au fost externate.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday