“Riscul este să credem că ne putem extinde fără reformă. Mărturisesc că este destul de greu pentru Europa să ajungă la un consens şi să evolueze pe subiecte delicate cu 27 de membri. Cu atât mai greu cu 32 sau 35 de membri. Vom avea nevoie de îndrăzneală, pentru a accepta mai multă integrare în anumite domenii și poate chiar o Europă cu mai multe viteze”.

Președintele francez nu a detaliat modul în care va funcționa “Europa cu mai multe viteze”, dar a adăugat că, în primul rând, este necesară o revizuire a procedurilor UE pentru ca blocul să își mențină “atractivitatea”. Potrivit mai multor oficiali francezi, reforma ar include crearea unor grupuri informale de țări membre care să lucreze în domenii politice specifice.

Macron a sugerat că își va detalia ideile despre extindere și reforma UE în lunile următoare și înaintea alegerilor UE de anul viitor. Opt țări dețin în mod oficial statutul de candidat la UE. Ucraina și Moldova au primit statutul de candidat la UE în iunie, iar mai multe voci cer ca UE să deschidă discuțiile de aderare până în decembrie.

Totodată, Charles Michel, președintele Consiliului European, face presiuni ca extinderea să poată fi realizată până în 2030. “Extinderea nu mai este un vis. Este timpul să mergem înainte”, a declarat acesta în cadrul Forumului strategic din Slovenia. Totuşi, la fel ca Macron, subliniază necesitatea de reformă: “Mai sunt încă multe de făcut. Va fi dificil […] Cred că trebuie să fim pregătiți – de ambele părți – până în 2030 să ne extindem”

Referitor la dilema dacă extinderea ar trebui să implice renunțarea la procesul decizional în unanimitate în chestiuni sensibile, Michel a adoptat o poziție de mijloc: “Renunțarea completă la unanimitate ar putea însemna să renunţăm atât la avantajele, cât şi la dezavantajele pe care le aduce”.

Sursă: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday