La începutul declarației de presă, ministrul Cătălin Predoiu a precizat că prezentarea concluziilor Corpului de control va constitui viitoarea baza politico-administrativă pentru o acţiune de schimbare progresivă şi cuprinzătoare la nivelul întregii Poliţii Române și a centralei MAI.

Principalele declarații ale ministrului de Interne, Cătălin Predoiu:

  • La data de 18 august 2023, ora 21:40, numitul făptuitor a fost oprit în trafic în municipiul Constanța, de către șeful serviciului rutier. Raportul corpului de control constată că la acest moment au fost încălcate normele care stabilesc că lipsea semnul de începător. Au fost încălcate prevederi legale.
  • S-a recepționat un apel 112, în care se făceau mențiuni în legătură cu modalitatea neobișnuită în care era condus vehiculul. Mențiunile au fost legate de presupuneri de conducere sub influența băuturilor alcoolice, iar mai apoi presupuneri de conducere sub influența drogurilor. Au fost încălcate proceduri de sistem și modalitate de selecție și conduită. După preluarea apelului de urgență, nu au fost transmise datele necesare. Nu au raportat evenimentul conducerii, nu s-au completat fișele necesare.
  • La data de 19 august, la 02:35, a fost depistat în trafic de un agent de poliție care se deplasa cu autospeciala în localitatea Vama Veche. Polițistul a depistat autoturismul cu numărul de înmatriculare identificat de dispecerat. Nu a ridicat plăcuțele de înmatriculare – a încălcat prevederile legate. Nu a pornit dispozitivele audio-video. Șoferul nu a putut fi supus din orice motiv la control, agentul era obligat să îl conducă la o secție de prelevare a mostrelor biologice. Au fost fotografiate cartea de identitate, trimise pe grupul de WhatsApp. În urma activității descrise de mai sus, un agent și un plutonier au efectuat observații ale autoturismului, unde au găsit un material verde, cu un miros specific cannabisului. Nu au fost conduși la secția de poliție, deși au fost legitimați. Această conducere la secție trebuia să fie făcută conform prevederilor legate, având în vedere că a fost găsită o țigară confecționată, de culoare maro, cu miros înțepător.
  • A fost solicitat testarea alcoolemiei. Dispecerul a comunicat că nu are planificat polițist rutier cu aparat Drug test. Agentul a încălcat prevederea. Comisarul de poliție a încălcat prevederile unui ordin ministerial – nu a organizat program de lucru astfel încât să asigure serviciul polițienesc. În registrul de evidență a fost înregistrat, consemnat, faptul că a fost condus la ora 3 de către agentul respectiv la secția de poliție. La ora 05:30, operatorul 112 a fost informat. Rezultatul drug test fiind pozitiv la cocaină, amfetamină și metamfetamină. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
  • În ceea ce privește concluziile, cu privire la modul de intervenție, s-a stabilit că a fost caracterizat de o serie de încălcări succesive a legii.
  • Pe fondul pregătirii profesionale precare și al lipsei de experiență sau al nerespectării cu bună știință. Lipsa unei baze de date care să conțină informații cu privire polița RCA. S-a stabilit că instructajul polițiștilor nu a fost adaptat tuturor elementelor situațiilor. Toate aceste au condus la neaplicarea prevederilor legate. Un agent de poliție și un subcomisar. Neverificarea existenței și valabilității polițelor RCA. Nerespectarea dispozițiilor legale cu privire la substanțe găsite în mașină. Întrucât nu au condus șoferul la sediul de la 2 Mai. Comisia de control a sesizat comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu.
  • Pe fondul intensificării fenomenului infracțional în ceea ce privește consumul de substanțe psihoactive s-a constatat o capacitate redusă de adaptarea a forțelor de ordine.
  • Se propune declanșarea cercetării prealabile față de șeful Poliției Județene Constanța. Șeful IGPR va decide cu privire la declanșarea cercetării prealabile în cazul mai multor ofițeri. Domnul inspector Glugă, șeful IPJ Constanța, și-a înaintat raportul de eliberare din funcție.
  • Raportul propune următoarele măsuri: declanşarea cercetării prealabile pentru neglijenţă în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege faţă de inspectorul şef de poliţie judeţeană Constanţa. IGPR va analiza şi dispune dacă va declanșa cercetări prealabile pentru neglijenţă pentru mai mulţi lucrători de poliţie, un comisar şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Constanţa, un comisar şef de poliţie, şeful Serviciului Rutier din IPJ Constanţa, comisar de poliţie, şeful Poliţiei Mangalia, agent de poliţie, operator 112.
  • Voi propune reorganizarea inspectoratului județean Constanța. O nouă echipă managerială va gestiona activitatea curentă și va fi condusă de doamna comisar șef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, care a ocupat poziții de atașat de afaceri interne, a fost șef de brigadă de combatere a criminalității.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, băiatul în vârstă de 19 ani, aflat sub influența drogurilor, a intrat cu mașina într-un grup de tineri, în stațiunea 2 Mai, și a ucis două persoane. Șoferul a fugit de la locul accidentului, fiind prins ulterior la Vama Veche și testat pozitiv la cocaină, amfetamină şi metamfetamină.

În trecut, pe numele lui au fost deschise două dosare pentru deținerea de droguri, unul înainte să împlinească 14 ani, dar ambele au fost clasate.

În urma mediatizării cazului, Inspectoratul de Poliție Constanța a informat, la începutul săptămânii trecute, că autoritățile l-au lăsat liber în trafic, deși l-au dus la secție și l-au testat pentru consum de alcool, cu două ore înainte să se fi produs accidentul. Deși au fost găsite droguri în mașina sa, el a fost eliberat fără a fi testat cu aparatul Drug Test.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a trimis lunea trecută Corpul de Control la IPJ Constanța, iar două zile mai târziu, verificările preliminare au arătat că IPJ Constanța avea în dotare 12 aparate Drug Test ce puteau fi folosite.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday