Update ora 18: Nats, principalul furnizor de servicii de control al traficului aerian din Marea Britanie, a anunțat că a identificat și rezolvat problema tehnică la nivelul serviciilor. Nats a explicat faptul că “planurile de zbor sunt introduse manual, ceea ce înseamnă că nu au putut fi procesate automat, în același volum. De aceea, am aplicat restricții de trafic”, potrivit comunicatului citat de The Guardian.

Potrivit datelor furnizate de firma de analiză Cirium, la ora locală 14:30 (ora 16:30 a României), au fost anulate 232 de zboruri cu plecare de pe aeroporturile din Marea Britanie, sau 8% din totalul plecărilor. De asemenea, au mai fost anulate 271 de curse care urmau să aterizeze în Regatul Unit, sau 9% din totalul sosirilor.

Operatorul aerian Jet2 a transmis că ”este de așteptat ca toate cursele înspre și dinspre UK să înregistreze întârzieri semnificative”. British Airways și Wizz Air au informat că lucrează îndeaproape cu autoritățile de resort, pentru a rezolva problema și a le oferi actualizări clienților, iar Ryanair și-a cerut scuze pentru “problemele tehnice care nu țin de companie”.

Situația zborurilor înspre și dinspre București: 

  • Wizz Air a anulat cursa spre Londra, de la ora 14:25, la fel și pe cea dinspre Londra, de la ora 22.
  • Ryanair a anulat cursa spre Londra, de la ora 15:30, iar cea de la ora 18:20 are întârzieri.

Situația zborurilor înspre și dinspre Cluj:

  • Cursa spre Londra de la ora 13:15 a fost anulată, la fel și cea către Leeds, de la ora 16:25.
  • Cursa dinspre Londra, de la ora 19:55, a fost anulată, la fel și cea dinspre Leeds, de la ora 23:10.

În plus, cursa Wizz Air Timișoara – Londra, de la ora 19:50, are întârzieri.

Știrea în formă inițială:

Operatorul serviciului național de trafic aerian din Marea Britanie a anunțat că “sistemul se confruntă cu probleme tehnice”, luni după-amiază. “Am aplicat restricții privind fluxul de trafic pentru a menține siguranța. Inginerii lucrează pentru a găsi și a remedia defecțiunea. Ne cerem scuze pentru orice neplăceri pe care acest lucru le-ar putea cauza”. 

Autoritățile britanice nu au oferit informații suplimentare despre ce a cauzat defecțiunea sau cât timp va dura remedierea acesteia. Nu este clar, momentan, daca este vorba despre un atac cibernetic. Conform companiei aeriene EasyJet, citată de BBC, “toate zborurile spre și dinspre Marea Britanie au întârzieri”. De asemenea, pasageri din Spania și Ungaria au declarat pentru presa internațională că au primit mesaje similare din partea companiilor aeriene.

Compania aeriană scoțiană Loganair a fost cea care a anunțat inițial că există o defecțiune la nivelul întregii rețele a sistemelor informatice de control al traficului aerian din Marea Britanie, avertizând că zborurile companiei ar putea avea întârzieri. Conform presei britanice, vor exista întârzieri atât la plecare, cât și la sosire. Conform pasagerilor blocați pe aeroporturi în acest moment, unele companii au anunțat deja întârzieri de câteva ore.

Surse: BBC, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday