Datele comerciale recente arată că, în al doilea trimestru al anului, exporturile au scăzut cu 2,0%, iar importurile cu 3,5%, ceea ce a condus la un excedent comercial de 1 miliard de euro. Acest lucru arată o îmbunătățire față de deficitul de 155 de miliarde euro înregistrat în al treilea trimestru din 2022, cel mai ridicat nivel de deficit din 2019. 

Scăderea importurilor în al doilea trimestru al anului vine în contextul în care a fost înregistrată o scădere de 15,6 % în cazul energiei și de o scădere de 10,9 % în cazul materiilor prime, comparativ cu primul trimestru. În ceea ce privește exporturile, toate sectoarele au înregistrat o scădere, cu excepția sectorului mașinilor (+2,5%). Cele mai mari scăderi ale exporturilor au fost înregistrate în sectorul energiei (-22,5%) și materiilor prime (-9,3%).

În al doilea trimestru din 2023, UE a înregistrat un excedent comercial de 15,6 miliarde de euro pentru alimente, băuturi și tutun și de 48,5 miliarde de euro pentru produse chimice, arată Eurostat. 

Balanța comercială pentru mașini și vehicule a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, ajungând la 52,4 miliarde de euro. În ceea ce privește energia, balanța comercială s-a îmbunătățit, de la un deficit de 115,3 miliarde de euro în primul trimestru al anului la 100,0 miliarde de euro în al doilea trimestru.

Sursa: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday