Un incendiu masiv, în regiunile Evros și Alexandroupolis din nord-estul țării, arde pentru a noua zi. Focare mici s-au combinat și au format unul dintre cele mai mari incendii care au lovit vreodată o țară din Uniunea Europeană. Au ars vaste suprafețe de pădure și case aflate în zonele periferice ale orașului Alexandroupolis.

Au fost emise ordine de evacuare pentru două sate, unul din regiunea Evros și altul din regiunea Rodopi. Serviciul european Copernicus de management al urgențelor a anunțat duminică că incendiul a ars 77 de mii de hectare de teren și a avut 120 de focare active.

La marginea de nord-vest a capitalei Greciei, un alt incendiu major arde de zile întregi, lângă parcul național de pe Muntele Parnitha, în apropierea Atenei. Un al treilea incendiu major, scăpat de sub control, a izbucnit sâmbătă pe insula Andros din Ciclade.

Vântul puternic și canicula uscată de vară favorizează arderea și a împiedica eforturile de stingere a incendiilor. Grecia a cerut ajutor altor țări europene. Germania, Suedia, Croația și Cipru au trimis avioane, în timp ce zeci de pompieri români, francezi, cehi, bulgari, albanezi, slovaci și sârbi acționează pe teren. Până vineri, oficialii departamentului de pompieri au arestat 163 de persoane suspectate că au provocat incendii.

Surse alternative: The Guardian, Euronews

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday