Putin a semnat vineri un decret cu efect imediat, prin care cere jurământ obligatoriu pentru angajații Wagner și ai altor contractori militari privați. Experții consideră că liderul de la Kremlin încearcă astfel să impună un control riguros asupra grupurilor de mercenari și să evite evenimente precum rebeliunea Wagner din iunie.

Decretul, publicat pe site-ul Kremlinului, obligă pe oricine care desfășoară activități în numele armatei sau susține ceea ce Moscova numește “operațiunea militară specială” în Ucraina, să depună un jurământ de “loialitate față de Federația Rusă, să urmeze cu strictețe ordinele comandanților și superiorilor lor și să-și îndeplinească cu conștiință obligațiile“.

Descris în decret ca un pas pentru a construi “bazele spirituale și morale ale apărării Rusiei”, jurământul include și “respectarea cu strictețe a ordinelor comandanților și conducătorilor de rang înalt”. Reamintim că în zilele de 23-34 iunie, sub conducerea lui Prigojin, a avut loc o rebeliune a trupelor Wagner, intrate în conflict cu conducerea Armatei ruse.

Miercuri, avionul în care se afla Evgheni Prigojin s-a prăbușit în Rusia. ISW a scris că Prigojin a fost asasinat “aproape sigur” la ordinul lui Putin, prin doborârea avionului de antiaeriana rusă. Kremlinul a negat acuzațiile. Alături de liderul Wagner au murit cei mai importanți lideri ai grupării, care a fost astfel decapitată.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday