Alexandr Lukașenko a declarat că l-a avertizat de două ori pe Evgheni Prigojin cu privire la posibile amenințări la adresa vieții sale și a celorlalți comandanți Wagner, precum Dmitri Utkin, fost ofițer de informații și fondatorul grupării.

Președintele bielorus, care a intermediat negocierile dintre Vladimir Putin și Prigojin în timpul răscoalei Wagner din iunie, susține că l-a avertizat atunci pe liderul grupării de mercenari că “va muri” dacă va continua marșul spre Moscova, iar Prigojin ar fi răspuns: “Asta este, voi muri”. 

Lukașenko pretinde că l-a mai avertizat recent pe Prigojin, după ce trupele Wagner au ajuns în Belarus, “să fie atent”, dar nu este clar momentul în care această discuție a avut loc. Vorbind despre incidentul aviatic în care șeful Wagner și alți comandanți ai grupării au decedat, Lukașenko se declară sigur că Vladimir Putin nu este implicat: “Îl cunosc pe Putin: este calculat, foarte calm. Este o treabă prea dură și neprofesionistă”.

După moartea lui Prigojin și a celorlalți comandanți, Lukașenko spune că luptătorii Wagner vor rămâne în Belarus: “Wagner a supraviețuit, Wagner trăiește și Wagner va trăi în Belarus. Nucleul rămâne aici. Atâta timp cât avem nevoie de această unitate, ei vor trăi și vor lucra cu noi”, a declarat președintele statului Belarus.

Kremlinul a negat ferm orice fel de responsabilitate în moartea liderului grupării Wagner și denunță “minciunile absolute” ale Occidentului. În același timp, Moscova nu a confirmat decesul lui Prigojin, pe motiv că rezultatele testelor nu au fost încă emise.

Sursa: SkyNews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday