Într-unul dintre cazuri, explică procurorii ucraineni, adjunctul ministrului Agriculturii a achiziționat alimente la prețuri de până la trei ori mai mari decât prețurile din piața ucraineană, prin intermediul unei companii controlate de acesta, care la rândul ei cumpăra produsele la valoarea de piață de la un producător polonez. 

Schema de fraudă, mai scrie Politico, a cauzat companiei feroviare de stat un prejudiciu de 719.000 de euro doar între martie și august 2022: Oficialul era conștient de valoarea reală a produselor, deoarece primea în mod regulat date relevante din piață. Știa, de asemenea, despre posibilitatea de a achiziționa produse de la producătorii ucraineni, dar a ignorat în mod deliberat acest fapt”, a explicat Biroul Anti-Corupție din Ucraina.

Într-o altă schemă, separată, în care a fost implicat același adjunct alături de ministrul adjunct al Economiei, alimentele au fost achiziționate din nou la prețuri mai mari prin intermediul unei companii intermediare care, la rândul ei, achiziționa alimentele la valoarea de piață de la un producător turc. Ministrul adjunct al Economiei a ascuns dovezile care arătau că au existat oferte mai bune și a obligat funcționarii din subordine să aprobe în mod ilegal cererile și facturile firmelor implicate.

Alimentele în cauză, cumpărate la prețuri supraevaluate, erau destinate ca ajutor umanitar pentru populația din regiunile Donețk, Herson, Sumî, Zaporojie, Kiev, Hmelnițki, Dnipropetrovsk și Poltava. Președintele Volodimir Zelenski a lansat o campanie de combatere a corupție, în încercarea de a le arăta aliaților din SUA și UE că “Ucraina se desparte de trecut”. La începutul lunii, Zelenski a concediat toți șefii regionali implicați în recrutarea militară pe fondul unor acțiuni de corupție. 

Sursa: Politico

Foto: Andre044 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday