“Investigația noastră a concluzionat că SpaceX nu a luat în considerare sau nu a angajat în mod echitabil solicitanții de azil și refugiații, din cauza statutului lor generat de cetățenie, și a impus ceea ce a echivalat cu o interdicție a angajării, indiferent de calificare, încălcând astfel legea federală”, a declarat un procuror din cadrul diviziei pentru drepturile civile a Departamentului de Justiție.

Departamentul a explicat că SpaceX a mințit în anunțurile de angajare și în postările de pe rețelele de socializare că reglementările federale o limitează să ofere joburi doar cetățenilor americani și rezidenților permanenți, descurajându-i pe refugiați să aplice. Astfel de practici au fost folosite cel puțin din septembrie 2018 până în mai 2022.

În toată această perioadă, conform investigațiilor Departamentului de Justiție, SpaceX i-a descurajat, refuzat sau ignorat complet pe solicitanții de azil și refugiații care doreau să se angajeze în cadrul companiei. Poziția companiei a fost susținută și de Elon Musk, care prin postările lui online a făcut, conform Departamentului de Justiție, “declarații publice discriminatorii”.

În 2020, de pildă, acesta a scris pe Twitter/X, că “Legea SUA impune ca persoanele angajate la SpaceX să aibă cel puțin o carte verde, deoarece rachetele sunt tehnologie avansată de armament”. Denumirea de “carte verde” este folosită pentru a desemna documentul care oferă dreptul de rezidență permanentă în SUA.

Departamentul de Justiție dorește ca solicitanții de azil sau refugiații care au fost discriminați în acest caz să fie despăgubiți. De asemenea, vrea ca SpaceX să fie sancționată și să facă demersuri concrete astfel încât angajările să fie făcute corect.

Sursa: Reuters

Foto: David Tonelson | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday