The Wall Street Journal citează un oficial american, potrivit căruia generalul Valeri Zalujni, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, și-a informat aliații că soldații săi sunt pe punctul de a face o breșă în apărarea rusă de pe Frontul de Sud. Americanii l-au sfătuit pe Zalujni să atace concentrat și să încerce străpungerea liniilor rusești până la Marea Azov.

Sursele ruse au raportat joi seara că o mare coloană de până la 80-100 de tancuri și blindate ucrainene s-ar fi pus în mișcare dinspre Robotine spre Tokmak, pe axa Orikhiv-Melitopol, acolo unde Armata Ucraineană a depășit deja prima linie defensivă ucraineană și este pe punctul de a intra în bătălie pentru a doua linie. Bloggerii ruși au publicat și o înregistrare video făcută de o dronă de supraveghere care ar fi detectat concentrarea de vehicule blindate. Autenticitatea acesteia nu a putut fi confirmată.

ISW evaluează că forțele ucrainene au lărgit breșa din această zonă, înaintând la vest de Verbove și la sud și la est de Robotine.

Autoritățile ruse au anunțat că ucrainenii au lansat 42 de drone asupra Crimeei, vineri dimineața, dar că majoritatea acestora au fost bruiate și s-ar fi prăbușit înainte de a-și atinge țintele. De asemenea, o rachetă S-200 a fost interceptată deasupra regiunii Kaluga, din Rusia.

La rândul lor, rușii au lansat rachete de croazieră (probabil din Marea Neagră) asupra Odesei. Apărarea ucraineană susține că a interceptat două rachete Kalibr și o dronă.

Surse: ISW, WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday