Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a explicat că antrenamentele vor începe în octombrie, întrucât piloții trebuie să urmeze mai întâi cursuri de limba engleză, programate pentru luna viitoare. 

La antrenamentele, care vor avea loc la Baza Gărzii Naționale Aeriene Morris din Tucson, Arizona, vor participa mai mulți piloți și zeci de echipaje care se vor ocupa de întreținerea avioanelor, conform purtătorului de cuvânt, care a precizat că nu are informații despre numărul exact al celor care vor merge în SUA. Președintele Joe Biden a aprobat programele de instruire a piloților ucrainei pe avioane de producție americană F-16 încă din luna mai.

Duminică, Olanda și Danemarca au anunțat în mod oficial că vor dona avioane F-16 Ucrainei, în timpul vizitei președintelui Zelenski. De asemenea, joi, Norvegia a promis că va contribui cu livrarea unui număr nespecificat de avioane F-16.

Anterior, Copenhaga s-a angajat și că se va implica în antrenarea piloților, alături de România. Ulterior și Grecia a spus că îi va antrena pe ucraineni pentru a pilota F-16. Danemarca a început deja pregătirea a opt piloți ucraineni pe avioane F-16. Aceștia au ajuns la baza aeriană militară daneză din Skrydstrup împreună cu alți 65 de experți care vor fi instruiți în întreținerea avioanelor.

Kievul a cerut în mod repetat ca statele aliate să îi ofere avioane de luptă pentru a putea reduce din inferioritatea pe care o are în acest domeniu față de Rusia. 

Săptămâna trecută, oficiali din Ucraina au declarat că nu se așteaptă ca armata lor să poată folosi avioane F-16 toamna sau iarna viitoare, chiar dacă demersurile pentru pregătirea piloților au început. Antrenamentele sunt estimate să dureze cel puțin șase luni.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday