Miercuri, la Barcelona, maxima zilei a fost de 38,8 grade Celsius, peste nivelul maxim anterior înregistrat în 2010, de 37,4 grade Celsius. Și pe timpul nopții termometrele au arătat temperaturi apropiate de 30 de grade. Indicele de umiditate este, de asemenea, ridicat, ceea ce amplifică senzația de căldură sufocantă. 

În aceste condiții, autoritățile au trimis mesaje-text către 3.600 de persoane considerate vulnerabile, cu sfaturi despre cum să se protejeze de căldură și informații despre cele mai apropiate “refugii”, adică spații cu aer condiționat şi cu fântâni cu apă potabilă. Persoanele fără adăpost au primit apă rece și șepci.

În Țara Bascilor și regiunea Cantabria din nordul țării s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius. În Bilbao, unde au fost 43 de grade, mai multe persoane au avut nevoie de spitalizare.

Spania este sub alertă pentru incendii de vegetație, din cauza valurilor de căldură și secetei. În Tenerife, deja 15 mii de hectare au ars, dar acum flăcările sunt ținute sub control, în cea mai mare parte.

Temperaturi care să depăşească 40 de grade sunt aşteptate în toată ţara până în weekend, când meteorologii estimează scăderea acestora cu circa 10 grade, precum şi ploi uşoare. Totuşi, specialiştii transmit că nici scăderea temperaturilor, nici ploaia nu vor putea pune capăt secetei prelungite ce afectează o mare parte a țării, în special sudul Andaluziei și nord-estul Cataloniei. 

Sursă: The Guardian

Foto: Serhii Liakhevych | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday