Mai multe surse au comunicat decizia statului norvegian postului de televiziune TV2, iar informația a fost preluată de Reuters. În acest moment, nu este clar despre câte unități va fi vorba. Norvegia ar fi a treia țară care va furniza Armatei Ucrainene astfel de aeronave, după Olanda și Danemarca.

Premierul norvegian s-a întâlnit, astăzi, la Kiev cu președintele ucrainean, și a anunțat un pachet de ajutor militar ce cuprinde rachete antiaeriene și mai multe seturi de echipamente. Totuși, oficialul nu a făcut referire la avioanele de luptă de fabricație americană.

Aeronavele F-16 au fost proiectate inițial în anii 70 și au trecut prin mai multe programe de modernizare. Multe state membre NATO dispun de acestea, astfel că ar fi ușor pentru Ucraina să găsească piese de schimb, în comparație cu modelele de fabricație sovietică pe care le folosesc piloții săi în prezent. 

Anul trecut, Norvegia și-a înlocuit flota de F-16 cu modelul succesor, F-35. 32 dintre unitățile F-16 le-a vândut României, iar alte 12 ar urma să fie vândute unei companii private de instructaj din SUA, însă această tranzacție mai are nevoie de aprobări.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday