Flightpath of Prigozhin’s plane, shot down en route to St Petersburg

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) trece în revistă toate informațiile apărute în spațiul militar rus, după căderea avionului în care se afla Evgheni Prigojin, miercuri, la ora 18.11, la nord de Moscova. În aceeași aeronavă se mai aflau Dimitri Utkin, nume de cod Wagner, fost ofițer de informații și fondatorul grupării (de la care și-a luat și numele), precum și Valeri Cekalov, șeful securității Wagner (după unele surse).

Așadar, în acest moment, grupul privat de mercenari este decapitat, iar perspectiva acestuia este neclară, chiar dacă unele surse ruse au pretins că Prigojin pregătise o variantă de reacție a luptătorilor Wagner, în situația în care ar fi fost executat. Deși au apărut unele informații că aceștia s-ar fi pregătit să plece de la bazele lor din Belarus sau din altă parte, nu există deocamdată dovezi că o astfel de mișcare ar fi avut loc.

În aceeași zi, RIA Novosti, oficiosul Kremlinului, a informat că generalul Serghei Surovikin, apropiat de Prigojin și suspectat că a susținut rebeliunea din iunie, a fost oficial îndepărtat de la comanda Forțelor Aerospațiale ale Rusiei. Este puțin probabil ca aceasta să fie o coincidență, mai arată ISW, care consideră că Putin transmite astfel un mesaj privind încheierea socotelilor cu cei care i-au contestat puterea la rebeliunea din 24 iunie.

ISW citează o “sursă din interior” care arată că avionul lui Prigojin a fost doborât de două rachete antiaeriene S-300, în timp ce Financial Times găzduiește declarația unui oficial occidental (nenumit) care spune că “Putin nu ia prizonieri” și confirmă că Armata Rusă este cea care a lovit avionul în care se aflau liderii Wagner. Alegerea metodei de asasinat poate fi, de asemenea, o modalitate de a da aviației militare ruse posibilitatea de a răzbuna cea mai mortală zi din istoria sa – în timpul rebeliunii, mercenarii Wagner au doborât opt aparate de zbor, în care au murit 20 de piloți.

Acum, mai arată ISW, “Kremlinul pare să stabilească condițiile pentru a îndepărta de Putin și de Armata Rusă responsabilitatea fățișă pentru asasinarea lui Prigojin”. Comitetul pentru Investigații al Rusiei a inițiat un dosar penal sub acuzația de încălcare a regulilor de siguranță a traficului și de funcționare a transportului aerian, iar un blogger militar afiliat Kremlinului a remarcat că e posibil ca aceasta să stabilească faptul că a fost vorba de “o lansare eronată” a sistemelor de apărare aeriană, în contextul numeroaselor atacuri ucrainene cu drone asupra Moscovei.

“Ministerul rus al Apărării și Kremlinul au distrus compania militară privată Wagner și au slăbit autoritatea lui Prigojin după rebeliune, iar asasinarea conducerii de vârf a fost probabil ultimul pas pentru eliminarea Wagner ca organizație independentă.

Putin a ordonat aproape sigur comandamentului militar rus să doboare avionul lui Prigojin. Este extrem de puțin probabil ca Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, sau şeful Statului Major general al Armatei, generalul Valeri Gerasimov, să-l fi executat pe Prigojin fără ordinul lui Putin.

Putin ar fi putut ajunge la concluzia că l-a separat suficient pe Prigojin de mercenarii Wagner și că îl poate ucide fără a-l transforma într-un martir pentru personalul Wagner rămas. 

Ordinul, aproape sigur al lui Putin, ca Armata Rusă să doboare avionul lui Prigojin este probabil și o încercare publică de a-și reafirma dominația și de a se răzbuna exact pentru umilința pe care rebeliunea armată a Grupului Wagner din 24 iunie i-a provocat-o liderului de la Kremlin”.

La momentul la care avionul lui Prigojin era doborât, Putin participa la un concert televizat, în onoarea celei de-a 80-a aniversări a bătăliei de la Kursk. Unii comentatori au remarcat faptul că prezența lui Putin la concertul televizat a amintit de momentul loviturii de stat din august 1991, când televiziunea de stat a URSS transmitea Lacul Lebedelor.

Surse: ISW, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday