Guvernul german a aprobat inițiativa legislativă, care trebuie votată de către parlament, unde coaliția are majoritate. Cel mai devreme, noile reguli ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Proiectul prevede ca cetățenii străini să poată să obțină cetățenia germană după cinci ani de ședere permanentă în țară, în loc de opt ani cât este prevăzut în prezent. Acele persoane care pot demonstra un nivel ridicat de integrare și cunoștințe avansate de limbă vor putea obține statutul de cetățean după numai trei ani. 

Copiii născuți în Germania vor primi automat cetățenia, dacă au cel puțin un părinte care a locuit în țară timp de cinci ani, iar dubla cetățenie va fi permisă. Inițiativa nu include persoanele care depind de ajutoarele statului pentru traiul de zi cu zi și cele condamnate pentru infracțiuni din motive rasiste sau antisemite.

Economia noastră are nevoie urgentă de forță de muncă calificată și de o lege modernă a imigrației, care să includă obținerea cetățeniei fără atât de multe restricții”, a declarat ministrul german al Afacerilor Interne, Nancy Faeser. Institutul Economic German estimează că Germania a pierdut anul trecut aproximativ 600 de mii de lucrători calificați, iar decalajul este posibil să crească, pe măsură ce populația țării îmbătrânește.

Ministrul de Interne a mai declarat că legislația a fost construită după modelul Franței și al SUA. Franța stabilește un criteriu de rezidență de cel puțin cinci ani pentru obținerea cetățeniei și include proceduri accelerate, precum și restricții bazate pe valori comune, venituri și cazier judiciar.

Surse alternative: DW, Euractiv

Sursa foto:Andreas Weber | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday