Zone mari din Australia ar putea prezenta un “risc crescut” de incendii, din cauza prognozelor de temperaturi peste medie, precipitații scăzute și modele meteorologice în schimbare, a transmis Consiliul pentru Serviciile de Pompieri din Australia și Noua Zeelandă (AFAC): Urmează, probabil, cel mai important sezon de incendii de vegetație de la cele din vara neagră din 2019-2020”.

Directorul executiv al AFAC a spus că, acum, influențele climatice care provoacă riscul de incendii sunt larg răspândite: Aproape toată Australia se poate aștepta la condiții mai uscate și mai calde decât în mod normal, așa că este important ca australienii să fie atenți la riscurile de incendiu în următoarele luni, indiferent de zona în care se află, a completat Rob Webb.

The Guardian explică faptul că arbuștii și iarba s-au îndesit în ultimii trei ani în Australia, pe fondul fenomenului meteorologic La Niña, care a adus temperaturi scăzute la suprafața Oceanului Pacific și valori crescute de ploi și inundații. Zonele de vegetație se pot usca în lunile următoare și pot lua foc foarte ușor.

Se preconizează că vor fi amenințate o treime din suprafața statului New South Wales, două treimi din Queensland, regiunea Gippsland din estul Victoriei și părți din Australia de Sud.

Nivelul mediu de precipitații în intervalul mai – iulie 2023 a fost cu 20% sub media dintre anii 1961 – 1990 în toată Australia, în condițiile în care vremea a fost influențată de El Niño, fenomenul meteorologic care acționează în Oceanul Pacific, în sens invers față de La Niña.

Surse alternative: The Guardian, Sky News

Foto:  Photographerlondon | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday