Organizația Internațională a Muncii din cadrul ONU explică într-un raport că “cele mai multe locuri de muncă și industrii sunt doar parțial expuse la automatizare și, prin urmare, este mai probabil să fie mai degrabă completate de AI, decât înlocuite”.

Acest lucru, se mai arată în raport, implică faptul că “cel mai important impact al tehnologiei și, implicit, al inteligenței artificiale, va fi, probabil, acela de a spori munca”. Organizația din cadrul ONU a calculat că 5,5% dintre locurile de muncă din țările dezvoltate sunt potențial expuse automatizării cu ajutorul inteligenței artificiale generative, comparativ cu 0,4% în cazul țărilor mai puțin dezvoltate.

Inteligența artificială generativă este capabilă să producă mesaje text, imagini, sunete, animații, modele 3D și alte date care pot fi utilizate pentru a finaliza sau pentru a ajuta la îndeplinirea anumitor sarcini.

Cu toate acestea, raportul a mai constatat că locurile de muncă care implică activitatea “de birou” sunt cele mai expuse la riscul de a fi afectate de inteligența artificială generativă. ONU transmite că un sfert dintre sarcinile îndeplinite de angajații care lucrează la birou sunt expuse automatizării, iar acest lucru ar avea un impact deosebit asupra femeilor, în special în țările dezvoltate.

Prin urmare, pentru factorii de decizie politică, studiul nostru nu ar trebui citat ca un mod de a liniști populația, ci mai degrabă ca un apel la valorificarea politicii pentru a face față schimbărilor tehnologice care ne definesc era”, se mai arată în raportul Organizației Internaționale a Muncii.

Sursa: DW

Sursa Foto: Michal Bednarek | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday