Fostul președinte al SUA a anunțat pe rețeaua sa de socializare că intenționează să se predea. El va fi pus oficial sub acuzare pentru un număr de infracțiuni comise în încercarea de a întoarce rezultatul alegerilor din 2020.

“Voi merge la Atlanta, Georgia, joi, pentru a fi ARESTAT”, a scris Trump, care consideră rechizitoriul un efort motivat politic pentru a-l împiedica să candideze din nou, în 2024. Dar majoritatea analiștilor politici consideră că fostul președinte folosește acum cele patru puneri sub acuzare în favoarea sa, victimizarea aducându-i deja majoritatea voturilor republicane necesare pentru a intra în cursa pentru Casa Albă.

Spre deosebire de trimiterile în judecată din procesele de la New York, Washington și Miami, în Georgia, unde procesul este judecat de o instanță de nivel statal, iar nu federal, Trump va trebui să plătească o garanție (o cauțiune) de 200 de mii de dolari, pentru a fi eliberat. Aceasta nu este însă cauțiunea obișnuită care l-ar determina pe acuzat să nu fugă înainte de a fi judecat ci acoperă doar cheltuielile de judecată anticipate.

Din cele 13 acuzații cu care se confruntă fostul președinte, cea mai gravă, care implică 80 de mii de dolari din totalul cauțiunii, este cea de comportament mafiot. Potrivit CBS, ordinul spune că Trump poate depune cauțiunea “în numerar, prin garanție comercială” sau poate aplica la un credit judiciar prin “programul Fulton County Jail 10%”.

Fostul președinte și cei 18 co-inculpați ai săi au termen până vineri la prânz să se predea pentru procesare la închisoarea din Fulton County, iar procurorul districtual vrea ca procesul să înceapă imediat, la începutul lunii viitoare.

Prin ordonanța de cauțiune, lui Trump i se interzice să facă “orice act de intimidare la adresa vreunei persoane cunoscute de el ca fiind coinculpat sau martor în acest caz sau pentru a obstrucționa în alt mod înfăptuirea justiției”. Îi este interzis, de asemenea, să facă “amenințări directe sau indirecte de orice natură” împotriva oricăror co-inculpați, martori sau victime, inclusiv pe rețelele de socializare.

Surse: Reuters, CBS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday