Cotația gazelor naturale pe bursa de la Amsterdam a urcat cu peste 10% în timpul ședinței de tranzacționare, la aproape 40 de euro pe megawatt-oră. Există riscuri legate de aprovizionarea la nivel global, în condițiile în care în Australia un grup de muncitori se pregătește de grevă. Sindicatul amenință cu acțiunea de protest, dacă nu va ajunge la un acord cu operatorul fabricii Woodside Energy Group, un important exportator.

Eventualele blocaje din Australia ar face afecta 10% din exporturile mondiale de GNL și ar face ca principalii consumatori europeni de gaze să intre în competiție cu țările asiatice, pentru asigurarea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL).

Îngrijorările sunt ușor temperate de faptul că depozitele de gaze ale Uniunii Europene sunt umplute până la 90% din capacitate, cu mult timp înainte de data-limită fixată de Bruxelles. Germania, Italia, Spania și Olanda se numără printre țările care au depășit pragul de 90%, în timp ce Franța se află la 84%.

Surse alternative: Trading Economics, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday