Principalele declarații ale lui Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne:

  • Am dispus, în limita competențelor mele, un control complet efectuat de Corpul de Control al Ministrului pentru a crea cadrul juridic desfășurării expertizei necesare pentru investigarea minuțioasă a lanțului de evenimente. După finalizare evaluărilor, Corpul de Control va prezenta concluziile, iar în funcție de acestea, vom formula propuneri către instituțiile competente. Concluziile acestui raport vor fi făcute publice. 
  • Pe de altă parte, reiterez solicitarea către toate structurile de Poliție și Parchet, inclusiv și mai ales structurile specializate – să abordeze complet fenomenul traficului de droguri și a crimei organizate. Consumul de droguri este stimulat de multiple cauze, unele țin de educație, dar până la rezolvarea acestora, se impune combaterea traficului de droguri, de persoane și a crimei organizate.
  • Sancționarea consumatorilor și posesorilor este o dimensiune importantă, dar cea esențială identificare și sancționarea marilor dealeri. Aceasta este o prioritate declarată a Ministerului și solicitată de mine, ca ministru, iar accidentul de la Vama Veche este un motiv în plus pentru a susține aceste acțiuni. 
  • Am cerut imediat Poliției lansarea unor operațiuni ferme. Acum o lună am cerut expres stabilirea planurilor operative pentru combaterea traficului de droguri, de persoane. Sunt deja în curs. Ele vor continua până la destructurarea rețelelor de dealeri și de crimă organizată. Am inițiat și voi continua o acțiune de concertare, inclusiv cu Parchetele specializate. După zeci de ani în care flagelul drogurilor nu a fost abordat, această luptă va fi de durată.
  • Legea prevede obligativitatea controlului drug test în cazul unui accident. Nu doresc să dau niciun fel de indicații Corpului de Control. Am sentimentul că din prima clipă de când am pășit în Minister, am stabilit această luptă.
  • Orice informație am, am informații evident, ar putea fi speculată în cadrul controlului. Ceea ce investigăm acolo este dacă lucrurile s-au desfășurat profesional și în acord cu legea. Am fost informat despre incident și am cerut imediat desfășurarea de investigații. Avem suficientă legislație, strategii. Ceea ce este important este să fie puse în aplicare în teren. Sunt mai multe verigi slabe, lipsă de resursă umană, pregătirea profesională, statut modernizat, dotări tehnice etc. Este o lucrare care va dura, dar care este începută. 
  • Dacă se va impune demisia șefilor IPJ Constanța, nu o să am ezitări. Nu știu ce date au avut la dispoziție. Nu știm cine și ce date au avut la dispoziție. Toți acești factori au contribuit la producerea incidentului.
  • Cred că, unde fapta de consum nu prezintă aparent gravitate deosebită, trebuie mers mai departe un pas, să se afle de la cine ia, de câte ori ia, există o rețea. Astea sunt lucruri unde trebuie să meargă procurorii mai mult. Doar consumul în sine reprimat nu rezolvă problema. 

Amintim că Constantin Glugă, șeful IPJ Constanța, a confirmat că șoferul autoturismului a fost oprit în trafic de două ori, înainte de a provoca accidentul, și a fost dus la sediul Poliției din Vama Veche, după ce în mașină au fost găsite droguri. Tânărul de 19 ani a fost testat pentru consum de alcool, având rezultat negativ, dar nu și pentru consum de droguri.

Accidentul a avut loc în dimineața zilei de sâmbătă, 19 august, când autoturismul a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri și-au pierdut viața, iar alți trei au fost răniți.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday