Raportul, redactat de organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch și intitulat “They Fired On Us Like Rain”, conține mărturiile a sute de migranți. Aceștia spun că autoritățile saudite au folosit arme de foc împotriva lor, la frontiera cu Yemen, în timp ce încercau să treacă granița. În unele cazuri, mai relatează migranții, soldații saudiți au folosit și explozibili. 

Migranții contactați separat de BBC au declarat că grupuri mari de etiopieni, printre care multe femei și copii, au fost ținta focurilor de armă ale autorităților saudite, în timp ce încercau să treacă granița, noaptea, în căutarea unui loc de muncă în Arabia Saudită. Unul dintre migranții care au supraviețuit a transmis că, în luna iulie 2022, în timp ce încerca să treacă frontiera în Arabia Saudită, 45 de persoane din grupul său au fost împușcate mortal. 

Nici nu am realizat că am fost împușcat, dar când am încercat să mă ridic și să merg am observat că o parte din picior nu mai era cu mine”, a declarat un migrant pentru BBC.

Raportul Human Rights Watch acoperă perioada cuprinsă între martie 2022 și iunie 2023 și detaliază 28 de astfel de incidente separate, care implică folosirea de către soldații și poliția saudită a armelor de foc și a explozibililor împotriva persoanelor care încercau să treacă granița dinspre Yemen. Autorii raportului nu au putut stabili exact numărul migranților uciși.

Vorbim despre un minim de 655, dar numărul poate fi de ordinul miilor. Am demonstrat prin fapte că abuzurile sunt răspândite și sistematice și pot constitui o crimă împotriva umanității”, a declarat Nadia Hardman pentru BBC, autoarea principală a raportului. Guvernul Arabiei Saudite neagă ferm acuzațiile privind crimele sistematice sau pe scară largă.

Surse: BBC, New York Times

Raportul Integral: Human Rights Watch

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday