Potrivit ISW, forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive, în ultimele două zile, iar imaginile geolocalizate arată că acestea au avansat la est de Robotine (10 km sud de Orikhiv) și la vest de Verbove (15 km est de Robotine). Un blogger militar rus a susținut că ucrainenii au reușit parțial să ocolească Robotine și să treacă prin apărarea rusă până la Novoprokopivka (7 km sud de Robotine).

Toate informațiile sugerează așadar că ucrainenii lărgesc breșa făcută în prima linie defensivă fortificată a rușilor de pe Frontul de Sud, deși rușii au anticipat demult că direcția Orikhiv-Tokmak-Melitopol este principala axă de atac a contraofensivei ucrainene.

Armata Rusă a încercat un contraatac sâmbătă seara, lângă Robotine, dar nu a făcut niciun avans confirmat sau susținut.

ISW mai arată că loviturile ucrainene asupra zonelor din spatele frontului “degradează în mod demonstrabil moralul forțelor ruse din Ucraina, ceea ce ar putea amenința stabilitatea apărării rusești în mai multe zone critice ale frontului. Unitățile ruse din prima linie, în special cele din sudul Ucrainei, se luptă cu o degradare a moralului, care se poate intensifica rapid și se poate răspândi în rândul unităților din prima linie rusească. Dacă o unitate din prima linie, aflată sub presiune, cedează panica se poate răspândi rapid și în rândul celorlalte, amenințând integritatea frontului. O astfel de ruptură în prima linie rusă ar oferi o vulnerabilitate pe care forțele ucrainene ar putea-o exploata. Forțele ruse probabil nu au rezervele necesare pentru a schimba sau înlocui rapid o unitate distrusă”, mai arată ISW.

Pe de altă parte, atacurile cu drone pe care ucrainenii le efectuează adânc în teritoriul Rusiei, până la Moscova, generează nemulțumire și tensiuni în spațiul informațional rusesc. După ce ucrainenii au atacat Podul Kerci, unii bloggeri ruși au cerut Armatei Ruse să țintească “familiile, casele și proprietățile factorilor de decizie ucraineni”, amintind că Rusia a mai aplicat astfel de tactici în Liban și în nordul Caucazului.

Chiar luni dimineață, zborurile de pe aeroportul Domodedovo din Moscova sunt restricționate, iar cele de pe aeroportul Vnukovo sunt complet suspendate, după ce autoritățile ruse au susținut că au bruiat o dronă ucraineană în regiunea capitalei ruse.

Rusia a atacat cu rachete centrul orașului Cernihiv, sâmbătă dimineața, într-un bombardament care a provocat șapte morți și 150 de răniți.

Surse: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday