Helena Maleno Garzón, fondatoarea organizației Caminando Fronteras, a declarat pentru CNN că ONG-ul a fost informat de rudele persoanelor aflate la bord, pe 20 iulie, că acestea nu au ajuns în Insulele Canare. Vasul plecase de 10 zile din Senegal și ar fi avut timp suficient să străbată drumul. La scurt timp, organizația a alertat autoritățile, care, conform Caminando Fronteras, nu au intervenit suficient. 

Fondatoarea organizației a explicat că, în zonă, acționează Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), care colaborează cu autoritățile spaniole, senegaleze, mauritane și marocane. Aceasta a continuat spunând că Dacă [autoritățile] ar fi stat și i-ar fi căutat, nimeni nu ar fi murit”.

Conform mărturiilor supraviețuitorilor, barca nu s-a mai putut deplasa din cauză că a rămas fără combustibil, plutind în derivă, fără rezerve suficiente de apă și mâncare. În cele din urmă, a fost văzută de o barcă spaniolă de pescuit, care a alertat autoritățile. 

După ce a fost recuperată, Organizația Mondială pentru Migranți (IOM) a estimat că în jur de 60 de persoane au decedat, din cele 101, care se aflau la bord. Totuși, organizația Caminando Fronteras a transmis că este de părere că numărul morților a ajuns la 92 și că la bord se aflau de fapt 130 de persoane atunci când ambarcațiunea a plecat din Senegal.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday