Update: Oleksandr Lomako, primarul orașului, a anunțat pe canalul său de Telegram că bilanțul victimelor a urcat la 117, șapte dintre acestea decedând.

Știrea în forma inițială: Volodimir Zelenski a anunțat pe Telegram că o rachetă rusească a lovit piața centrală din Cernihiv, transformând ”o sâmbătă obișnuită… într-o zi de durere și pierdere”. ”O rachetă rusă a lovit chiar în centrul orașului, în Cernihivul nostru. O piață, o universitate politehnică, un teatru. O sâmbătă obișnuită, pe care Rusia a transformat-o într-o zi de durere și pierdere. Sunt morți, sunt răniți”, a adăugat președintele ucrainean. Conform Reuters, cinci persoane au fost ucise și 37 sunt rănite. Oamenii mergeau la biserică pentru o sărbătoare religioasă când a avut loc atacul, a precizat Ministerul de Interne, care a adăugat că 11 dintre răniți sunt copii.

Într-un scurt videoclip care însoțește postarea lui Volodimir Zelenski se văd resturi împrăștiate într-o piață, din ceea ce părea a fi teatrul regional, și mașinile grav avariate. Un cadavru a putut fi văzut în videoclip, pentru scurt timp, ghemuit în interiorul unei mașini.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Rusia a lansat atacuri cu drone împotriva unor părți din nordul, centrul și vestul Ucrainei, distrugând infrastructura civilă în cel puțin două regiuni, au declarat autoritățile ucrainene. Forțele aeriene de la Kiev susțin că au doborât 15 dintre cele 17 drone de fabricație iraniană. Viceguvernatorul din vestul regiunii Hmelnîțkîi a declarat că două persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate.

Pe de altă parte, trei persoane au murit și o persoană a fost rănită în urma unei explozii în centrul orașului Donețk. Aceștia erau angajați ai unei companii de utilități publice din districtul Kievsky din Donețk și au fost uciși ”ca urmare a detonării unei muniții cu dispersie neexplodate anterior”, potrivit șefului autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin.

Câteva ore mai târziu, un alt ”dispozitiv exploziv neidentificat” a explodat pe un șantier din districtul Voroshilovskyi, din Donețk. În urma incidentului, trei muncitori au fost uciși și alți cinci răniți.

Pușilin a adăugat că încă patru persoane din orașele Donețk, Makiivka, Vasilievka și Nikolske au fost rănite, în urma bombardamentelor puternice. ”Astăzi, inamicul a bombardat teritoriul Republicii de 34 de ori, trăgând 115 obuze de artilerie”, a spus Pushilin. CNN menționează că nu a putut verifica în mod independent aceste informații.

Sursă: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday