Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze naturale ale UE au acum o capacitate de 90,12%, depășind astfel obiectivul stabilit de 90% cu mult înainte față de estimările inițiale. Rezervele au atins, astfel un maxim istoric pentru această perioadă, în timp ce blocul comunitar devine mai puțin dependent de gazele rusești, explică oficialii UE.

“Confirmarea de astăzi – că ne-am îndeplinit cerințele de stocare a gazelor cu mult înainte de termen – subliniază faptul că UE este bine pregătită pentru iarnă și acest lucru va contribui la stabilizarea în continuare a piețelor în lunile următoare. Piața energetică a UE se află într-o poziție mult mai stabilă decât în aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, am văzut în ultimele săptămâni că piața gazelor rămâne în continuare sensibilă. Comisia va continua să o monitorizeze pe măsură ce anotimpurile reci sosesc”, a declarat comisarul pentru Energie al UE, pentru Politico.

Totuși, specialiștii avertizează că, deși UE nu mai folosește atât de mult gaz rusesc, acest lucru nu înseamnă că prețurile vor scădea. UE este expusă la fluctuațiile mai mari de preț de pe piața mondială a gazelor naturale lichefiate (GNL). Analiștii se așteaptă ca aceasta să fie ultima iarnă în care penuria de gaze să reprezinte o problemă serioasă, având în vedere că o cantitate sporită de GNL din partea unor furnizori precum Qatar și SUA urmează să fie primită anul viitor.

De cealaltă parte, Kremlinul trebuie să se străduiască să acopere din finanțele sale gaura imensă lăsată de decizia de a întrerupe accesul la gaze al clienților europeni, în urma invadării Ucrainei de anul trecut. Ministerul rus de Finanțe a anunțat că veniturile din exporturile de energie au scăzut cu 41%, ajungând la 43,4 miliarde de dolari în primele șapte luni ale acestui an. De asemenea, rubla a scăzut la sub un cent săptămâna aceasta, atingând cea mai mică valoare din istorie în raport cu dolarul. 

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday