Moneda rusească este cotată luni dimineața la 100,35 de ruble pentru un dolar american, cea mai mică valoare din istorie. Consilierul economic al președintelui rus a declarat că politica monetară relaxată (dobânzi mici) este principalul motiv al deprecierii monedei rusești: “O rublă slabă complică transformarea structurală a economiei și afectează în mod negativ veniturile reale ale populației. Este în interesul economiei rusești să avem o rublă puternică”.

La cotația oficială a Băcnii centrale a Rusiei, rubla s-a depreciat cu 30% față de dolar, de la începutul anului, dar cotațiile internaționale arată că ea a scăzut de zece ori, de la o valoare de 10 ruble pentru un dolar, până la peste 100 ruble pentru un dolar acum.

Încasările din petrol și gaze au scăzut la 6,9 miliarde de dolari în iulie, de la 16,8 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut. În condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina continuă, iar sancțiunile occidentale, inclusiv plafonarea prețului petrolului, reduc veniturile din exporturi, Kremlinul a pierdut în primele șapte luni ale anului 85% din excedentul de cont curent.

O relaxare a restricțiilor privind transferul de bani în străinătate a determinat, de asemenea, cetățenii ruși să-și transfere economiile în conturi străine. Din acest motiv, banca centrală a anunțat că va înceta să mai cumpere valută străină pe piața internă, dar urmează să crească dobânda de referință: “Pentru a stabiliza rubla, estimăm că rata dobânzii de politică monetară trebuie să crească mai aproape de 10%, iar cheltuielile bugetului federal trebuie să fie menținute în limita plafonului fiscal. Rubla ar putea beneficia de prețurile mai mari ale țițeiului, dar politica monetară internă va rămâne o ancoră mai sigură pentru monedă.”

Surse alternative: Reuters, Bloomberg

Sursă Foto: Mikhail Leonov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday