Deși rezultatul raportat de Statistica oficială este sub așteptările analiștilor, care anticipau o scădere de două ori mai mare, acesta este prima din februarie 2021 și până în prezent. Reuters scrie că producătorii japonezi sunt pregătiți ca numărul comenzilor să scadă în celelalte luni din trimestrul III al anului.

Exporturile către China, cel mai mare partener comercial al Japoniei, au scăzut cu -13,4% în iulie, în ritm anual, din cauza unei cereri mai slabe pentru automobile, oțel și microcipuri. Pe de altă parte, livrările către SUA au crescut cu +13,5%, până la un nivel record, datorită vânzărilor de mașini electrice și piese auto.

Importurile au scăzut cu -13,5%, fiind cel mai abrupt declin înregistrat din 2020 până în prezent. Economiștii avertizează că acesta ar putea fi un semn că o recesiune globală se apropie, având în vedere că cererea de pe piețele-cheie, precum China, slăbește.

Noile date evidențiază fragilitatea sistemului de export al Japoniei, care a contribuit la susținerea unei creșteri peste așteptări a PIB-ului în al doilea trimestru, în special datorită livrărilor de automobile și a turismului. 

Surse alternative: Reuters, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday