Ministrul israelian al Apărării a anunțat că Israelul și Germania vor semna, probabil în noiembrie, o scrisoare de angajament, care implică un avans de 600 de milioane de dolari pentru începerea imediată a proiectului. După ce vor fi primite aprobările din partea parlamentarilor din Israel și Germania, contractul complet va fi gata pentru semnare, cel mai probabil până la sfârșitul anului. Contractul de 3,5 miliarde de dolari este cel mai mare pentru un sistem de apărare israelian.

Sistemul de apărare Arrow-3, fabricat de Israel Aerospace Industries, este dezvoltat în comun de Israel și SUA. Vânzarea, aprobată de SUA, vine în contextul în care Germania încearcă să își dezvolte apărarea pe fondul războiului din Ucraina, care a scos la iveală lipsa sistemelor de la sol pentru apărare antiaeriană. 

Arrow-3 este conceput pentru a intercepta rachete balistice chiar și la 100 km altitudine, în straturile superioare are atmosferei, și are o rază de peste 2.000 de km, suficient de mare pentru a proteja aproape toate statele Uniunii Europene, inclusiv România, Polonia și statele baltice. Sistemul folosește un focos detașabil care se poate ciocni cu ținta. Arrow-3 este cel mai performant sistem de apărare antirachetă israelian.

Întregul sistem de apărare este alcătuit dintr-un post de comandă, dispozitive radar, echipamente de lansare și rachete ghidate. Experții estimează că va intra în dotarea forțelor aeriene germane până la finalul anului 2025.

Surse alternative: DW, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday