Fost conducător (între 2009 și 2013) al Comandamentului Aliat în Europa, acum om de afaceri, amiralul James George Stavridis a declarat pentru Politico că abordajul unei nave (cu armator turc) de către Flota Rusă, duminică, în Marea Neagră, la circa 60 de km de coastele Turciei, reprezintă un act ilegal care ar putea forța NATO să intervină.

“Acțiunile Rusiei în apele internaționale ale Mării Negre creează un risc real de escaladare a situației într-un război pe mare între NATO și Federația Rusă”, a spus Stavridis, numind blocada făcută de Flota Rusă ca fiind “ilegală”.

Stavridis a spus că acțiunea Rusiei este “echivalentă cu pirateria”: “Dacă Rusia începe să captureze nave sau încearcă să le sperie, cred că NATO va răspunde probabil sprijinind un coridor umanitar pentru transport maritim, cu avioane de luptă ale NATO deasupra și cu nave de război în escortă”, a mai spus amiralul Stavridis.

El a arătat că membrii NATO de la Marea Neagră – Turcia, România și Bulgaria, au capacitatea de a depăși, din punct de vedere naval, Flota rusă a Mării Negre, în condițiile în care strâmtorile sunt închise de Turcia de la începutul conflictului, iar alte nave de război ruse nu pot veni din alte zone în Marea Neagră.

Turcia a cerut Rusiei să se alăture acordului cu cereale, iar președintele Recep Tayyip Erdogan ar urma să se întâlnească cu Vladimir Putin la sfârșitul acestei luni. Până la retragerea Rusiei din acordul de export de cereale, 32,9 milioane de tone din recoltele ucrainene au părăsit porturile de la Dunăre și Marea Neagră. Ulterior, Moscova a decis bombardarea depozitelor și infrastructurii portuare și a amenințat navele care s-ar putea îndrepta spre Ucraina, fără să declare în mod formal o blocadă, așa cum cere dreptul internațional.

Miercuri, o primă navă comercială, sub pavilion Hong Kong, a plecat de la Odesa pe un coridor deschis de Ucraina.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday