Eurostat informează că în primul trimestru al anului, cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră a scăzut la 941 de milioane de tone echivalente CO2, cu -2,9% mai puțin față de primele trei luni din 2022. În această perioadă, economia blocului comunitar a crescut cu +1,2%.

Indicatorul a scăzut în 21 dintre cele 27 de state din UE, cel mai mult în Bulgaria (-15,2%), Estonia (-14,7%) și Slovenia (-9,6%), în timp ce în România s-a micșorat cu -4,7%. Volumul emisiilor de gaze cu efect de seră a crescut în Irlanda (+9,1%), Letonia (+7,5%), Slovacia, Danemarca, Suedia și Finlanda (în toate statele cu mai puțin de +2%). 

Gospodăriile au generat aproape un sfert din totalul emisiilor și au avut cea mai mare pondere, în timp ce sectorul producției și cel al electricității au fost responsabile pentru câte o cincime.

Uniunea Europeană și-a propus ca până în 2050 să obțină emisii nete zero, în ciuda faptului că lumea se confruntă cu vreme din ce în ce mai imprevizibilă și extremă, din cauza schimbărilor climatice, explică Reuters. Deja Peninsula Iberică a fost afectată în această vară, de mai multe valuri de căldură.

Surse alternative: Eurostat, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday